Kunst en zin

Wat is Kunstzinnige therapie

Voordat mensen een taal ontwikkelden, drukten zij zich uit in beelden.  Zij probeerden hun wereld te begrijpen en lieten hun sporen achter in handafdrukken of afbeeldingen van hun alledaagse leven of dromen.

Zij kenden net als wij angst en vertrouwen, vreugde en verlies, passie, verwondering, woede en pijn, tevredenheid en verbinding. 

Al deze emoties kunnen soms overweldigend zijn. Helaas is hiervoor in onze snelle, op prestatie gerichte tijd weinig ruimte.

Kunstzinnige therapie werkt vanuit expressie en impressie. Het is een grotendeels non-verbale therapie. Door het kunstzinnig werken met gerichte oefeningen en materialen is het mogelijk thema’s in beeld te brengen en te veranderen. Het belangrijkste is het proces van het maken en daarmee te ontdekken dat zichtbaar kan worden waar je vastloopt in het gemaakte werk. Welke veranderingen zijn er nodig om je werk in balans te brengen? Door dit aan te passen in een volgende stap wordt ontwikkeling mogelijk gemaakt. Niet alleen binnen je werk maar ook in jezelf. Zo kunnen je antwoorden zicht- en tastbaar worden.

Iedereen kan zich onder mijn begeleiding leren uitdrukken in de materialen: aquarel- en acrylverf, tekenmateriaal, houtskool en pastel – oliekrijt, klei en speksteen, collagemateriaal of wol. Je hoeft geen kennis en ervaring te hebben van het materiaal en geen kunstenaar te zijn .